13 Kasım 2013 Çarşamba

Keçi Yetiştiriciliği

Keçi  Yetiştiriciliği

Günümüzde moda olan girişimciliklerden birisi. Şu an için gördüğüm kadarı ile  pazarda hala açık var. Ama  organize olunmazsa bu işe yatırım yapanlar 4-5 yıl içerisinde zarar edebilirler.
Şu anki duruma göre bir yatırım analizi yapacak olursak hiç fena bir yatırım değil.

Hayvancılıkta para kazanabilmenin tek yolu, süt ya da et verimi yüksek iyi cins hayvanlarla besicilik yapmak ve en önemlisi  besiciliğin en büyük girdi kalemi olan yemi kendi arazinde yetiştirebilmek.

Evet bu çok önemlisi dışarıdan en az miktarda mümkünse hiç yem almamak gerek.
Burada keçi yetiştiriciliğinden bahsetmek istiyorum.  2 mantıkta keçi yetiştiriciliği yapılabilir. Birincisi et üretimi yüksek ( boer cinsi gibi ) keçi yetiştirilip etini satmak hedeflenebilir. Boer cinsi keçilerin kısa sürede iyi et tuttuğunu duydum. 110 – 120 kg. kadar hayvan ağırlığına 1 senede ulaşabiliyorlarmış.

İkincisi ise süt verimi yüksek  ( saanen ırkı gibi ) keçi yetiştirip birinci önceliği sütten elde edilecek kazanca , ikinci önceliği ise (s.b) etinden gelecek kazanca bağlayarak besicilik yapabiliriz.

40 keçi 5 tekelik bir yatırımı ele alalım. Ne demiştik ,para kazanmak için yemi kendi arazimizde yetiştirelim. İklim ve toprak verim şartlarına göre 10 -15 dönüm arası arazi yeterli olur gibi. Birinci ekimde yonca hasadı, ikinci ekimde mısır hasadı ile sılaj hazırlarsak büyük bir ihtimalle bu 45 keçinin yem ihtiyacını karşılayabiliriz.

45 hayvana yaklaşık olarak 45 * 750 TL’den 33.750 TL bedel ile alabiliriz. 3 – 4  bin liraya ortalama ihtiyacı karşılayabilecek bir ahır yapılabilir. 4-5 bin TL’ye süt sağım ve depolama üniteleri satın alınabilir.

Bu keçilerin yıllık süt verimi ortalama 800 litredir. Bugünkü şartlarda toptan litresi 1,25 TL’den alıcı bulabilmektedir. Yani yıllık süt kazancımız 40.000 TL olur. İş rayına oturduktan sonra doğumlarda olacağı için ikinci seneden sonra  yaşı ilerlemiş  30 – 35  hayvanı da satıp 35 x 700 = 24.500 TL’lik bir canlı hayvan getirisi olur.

Gider olarak ; elektirik ve sılaj masrafı ve ilaç masrafınız olur. Bu da 10 – 15 dönüm arsa ve 45 hayvan için senelik  8- 10  bin TL arasında olur diye tahmin ediyorum

Bu kadar hayvana bir aile bakabilir. Bu yüzden işçilik gideri yazmak istemiyorum. Diyebilirsiniz ki ben İstanbul da yaşıyorum, Ankara’da yaşıyorum, küçük bir şehirde bu yatırımı yapmak istiyorum, başına da bir iki çalışan koysam para kazanabilir miyim ?

Cevabı tabi ki hayır.  


Ayrıca şehrin pisinde gürültüsünde günde 10 saat çalışarak ayda 2 – 3 bin TL’ye talime edeceğinize mis gibi oksijeni bol yeşillikli orman içerisinde bu işi yapmanızı tavsiye ederim. 13.11.2013

4 yorum:

  1. Günaydın efendim / Madam.
      İşinizi genişletmek, borçları netleştirmek ve birleştirmek için bugün meşru bir kredi teklifi mi arıyorsunuz? Düşük kredi notu nedeniyle bankalar tarafından geri çevrildiniz mi? Genel finans kurumu ile hızlı kredilerinizi alın.
    Email: generalfinancecorporation.org@gmail.com

    YanıtlaSil
  2. Bu genel halk için bir duyuru, ilgileniyoruz
    Böbrekleri satın almak ve farklı böbrek bağışçılarıyla birlikte çalışabilmek
    Hastalarımız, böbrek satmakla ilgileniyorsanız, lütfen bizimle iletişime geçin.
    hastamıza böbrek bağışında bulunup bulunmadığınızı onaylayabiliriz ve
    her bağışçıyı büyük ödüller bekliyor.
    E-postamızda bize ulaşın: jupitermedicalcentreinc@gmail.com
    veya whatsapp konusunda bizimle iletişime geçin:
    +1(515)293-5520

    YanıtlaSil
  3. Bu Mayo Clinic'ten genel bir mesajdır ve böbrek satın almakla ilgileniyoruz, eğer bir böbrek satmak istiyorsanız, lütfen aşağıdaki e-posta adresimizden doğrudan bizimle iletişime geçin.
    mayocareclinic@gmail.com
    Not: Bu güvenli bir işlemdir ve güvenliğiniz garanti edilir.
    Daha fazla bilgi için lütfen bize bir e-posta mesajı gönderin.

    YanıtlaSil
  4. Benim adım Rusya'dan Bayan Nadia Albert, Ve ben bugün Kredi ödünç alan Bay Russ Harry'nin yardımıyla mutlu bir kadınım. Kredi arayan herkesi bu Kredi şirketine yönlendireceğim. Bana ve aileme mutluluk verdi, 2 çocuklu bekar bir anne olduğum için hayatımın her yerine başlamak için 500.000,00 dolarlık bir krediye ihtiyacım vardı. 500.000,00 ABD Doları, düşük bir oranda. O, Tanrı'dan korkan bir adamdır, eğer krediye ihtiyacınız varsa ve krediyi geri ödeyecekseniz lütfen onunla iletişime geçin E-posta yoluyla Elegantloanfirm@hotmail.com / Whatsapp numarası + 393511617486

    YanıtlaSil