1 Kasım 2013 Cuma

BEBEK VE ÇOCUK GİYİM

BEBEK VE ÇOCUK GİYİM

Benim yine karlı ve yatırım yapılmaya uygun olarak gördüğüm bir sektör.
Sektörün genel yapısına bakıldığında Türkiye genelinde nüfusun %25’i 15 yaş ve altında.
Bu 19 milyon kişiye karşılık gelmekte. Sektörün Türkiye içerisindeki genel büyüklüğünün 5 milyar dolar seviyesinde olduğu tahmin ediliyor.

ve bence en önemli  veri  ise sektörün her sene %15 büyüme kaydetmesi !!
Bir sektörde büyüme varsa her zaman kazanç vardır.
Bu sektörden nasıl para kazanabiliriz? Birçok alternatifi düşünülüp geliştirilebilir.
Bana mantıklı gelen alternatiflere göre şu şekilde bir sıralama yapabilirim :
a)      Bayilik alıp dükkan açmak
b)      Bayilik almadan dükkan açmak
c)       Küçük atölye tarzı üretimle sektöre girmek
Bu alternatifleri  sırasıyla değerlendirirsek işi hiç bilmeyen, az bilen ve riski az almak isteyenler için en cazip yöntem iyi bir firmanın bayiliğini almaktır.


Burada şu noktaya dikkat çekmek istiyorum, her işte olduğu gibi bu işte de hemen kazanç diye bir şey sök konusu değildir.  Mutlaka her girişimci yaptığı yatırımdan bir sene para kazanmamayı göze alabilmelidir. Bu nokta tüm girişimlerde önemli. Eğer hemen para kazanmayı ve kara geçmeyi düşünürsek tüm işlerde hayal kırıklığı yaşarız. Bu da motivasyonumuzu derinden etkiler ve sonunda büyük ihtimalle başarıya ulaşılması mümkün olan işler bile düşünme şeklimizden dolayı hüsran olur.

Bayilik almaktan bahsediyorduk. Evet bayilik almak riski azaltma açısından akıllıca bir yöntemdir. Bir sene kara geçmediğimizi göz önüne alarak bu işin bize getirisi ve götürüsü büyük bir ihtimalle şöyle olacaktır:

İyi bir firma size bayilik vermezden önce iyi bir yerde dükkanınız olup olmadığına bakar. ( zaten başka türlü de para kazanamazsınız ) Eğer kiraladığınız ya da sahibi olduğunuz dükkan iyi bir konumda ise 70.000 TL ile 200.000 TL arasında bir yatırıma hazırlıklı olmalısınız. Seçtiğiniz firma reklam yapan ve profesyonel bir firma olmalıdır. Eğer böyle olursa sizi satış konusunda yönlendirebilirler hatta çalıştıracağınız elemanlarınızı eğitebilir hatta bulabilirler.  Bu zaten sizi bu işe başlamazdan önce bir iki adım önde başlatır. En iyi ihtimalleri göz önüne aldığınızda aylık 70.000 Tl gibi bir satış rakamına ulaşabilrsiniz. Size firma genelde yüzde 30 kar marjı verir  ( reklamı,katkı payı düştükten sonra ) . Bu da 70.000 x %30 = 21.000 TL yapar. Kirası, çalışanı vergisi elektiriği , suyu ,yemeği, muhasebecisi derken  elinize geçecek rakam  4000 – 6000 TL arasında olur. Tabi bu ortalama kazançtır. Dükkan sizinse iş değişir,dükkan kirası cebinizde kalır. Yeri çok iyi ise, ürünleriniz kaliteli ya da iyi bir markanın ürünleri ise  satışlar çok daha yüksek olur…vs..

Diğer bir husus bayilik almadan dükkan açmak. Bu işi bilmeyen biri için zaten çok zor ya da sonu hüsran olacak bir iştir. Ama eğer bu sektöre girmeyi kafaya koyduysanız size tavsiyem , gidip bu tarz satış yapan bir yerde bir sene tezgahtarlık yapın.

İşi öğrenmeniz açısından bu çok önemli. Hangi tarz ürünlerin tercih edildiğini , kaç liraya satılabileceğini, aylık satışın hangi bölgelerde ne kadar olabileceği konusunda oldukça fazla bilgi elde edersiniz.  O zaman  size bayilik almak yerine kendi markanızı oluşturmanızı tavsiye ederim. Hemen ne markası, milyonlarca dolar reklam gibi fikirlere kapılmayın!. Sadece göze ve kulağa hoş gelen bir isim, logo ve marka tescili yeterli. Size maliyeti marka tescil + tabelası dahil 1000 – 2000 TL’ye mal olur. İç dekorasyonu iyi bir markadan örnek alarak yapabilirsiniz. İç dekorasyon masrafı çok değişken bir harcama kalemidir. 5000 TL’den 150.000 TL’ye kadar harcanabilir

Sonra yapmanız gereken büyük markaların mal aldığı küçük atölye tarzı üretim yapan üreticileri bulmak. Bu işin zor kısmı. Diğer kısımları bayilik alıp çalışmakla aynı gibi. Belki bağlamız gereken sermaye kendi işinizde ilk başta biraz daha yüksek olur. Çünkü stoklu çalışmak zorundasınız. Yani bu  sefer ihtiyacınız olacak bedel  300.000 TL’nin üzerine çıkar. Fakat kar marjı kesinlikle çok daha yüksek olur.

Bir önceki örnek ile aynı ciroyu yaptığınızı varsayalım, yani 70.000 TL/ay. Bu sefer bu satıştan elde edeceğiniz kar 40.000 – 45.000 TL arasında olacaktır. Masrafları aynı düşünelim. 40.000 – 15.000 = 25.000 TL gibi bir kazanca sahip olursunuz. Burada diğer bir fark ise bayilik alarak bir yıl sonra para kazanmaya başlarsınız ama kendi işinizde tanınma sürecini de göz önüne alınca bu süre 2 -3 yıla çıkabilir.

Diğer bir kazanç alanı ise bu işin üretimini yapmak. Artan bir talep olması ve küçük bir atölye kurmanın  pek maliyetli olmaması üretim yapmayı da cazip kılıyor. Yatırım miktarının az olması cazip olsa da bilgi ve tecrübenizin fazla olması gerekir. En az aynı sektörde 2-3 yıl tecrübe sahibi olmak gerek. Yani hem işçi hem patron olabilmek lazım.

Yatırım 3 -5  bin TL ile başlayabilir.  Mali durumunuza , işinizi geliştirmenize göre yatırımı artırabilirsiniz. Eğer  iyi ürünler üretebilirseniz bu size zamanla iyi müşteriler kazandırır.  Az yatırım ile çok iyi gelir elde edebilirsiniz.

Ciroları iyi firmalar için tedarikçi çok önemlidir. Eğer büyük bir firmanın güveni kazanıp tedarikçisi olursanız, kısa zamanda işleriniz çok hızlı büyüyebilir ve tahmin edemeyeceğiniz kazançlara kavuşabilirsiniz. Tabi insan ilişkileri ve doğru kanalları kullanabilirseniz.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder