5 Kasım 2013 Salı

Zeytincilik

Zeytincilik

Ülkemiz dünyadaki zeytin ağaç sayısı bakımından 2.sırada. Zeytine fidesinden ,gübresine, kilogram başına üretimine kadar bir çok destek verilmektedir. Burada devletimizin amacı zeytin üretimindeki gücümüzü verimli kullanıp bu sektörde belirleyici ülkelerden birisi olmaktır. Eğer dünya pazarının merkezini ülkemize kaydırabilirsek, pazarlama sorununu çözebiliriz.

Şimdi burada zeytini üretmek için gerekli toprak hazırlığı, fide maliyeti, iklim koşullarına girip bloğumu açık öğretim formuna sokmak istemiyorum.

Zeytincilikte hoşuma giden ve başarılı olabilecek bir üretim tekniğinden bahsetmek istiyorum.
Zeytincilikte en büyük maliyet kalemi zeytinin toplanmasıdır. Bu çok emek istediği için zeytinde kazanç miktarını etkilemektedir. Yani toprak sahibi 1 sene boyunca baktığı zeytininden para kazanabilmesi için bu zeytini toplatmaya toplam satışının yüzde 25 -30’unu vermektedir.  Küçük arazilerde yapılan verimsiz üretimlerle ve de var yılı yok yılı da hesaba katılınca pekte kazançlı bir yatırım gibi gözükmemektedir.

Ülkemizde ağaç başına kg verimi 10-12 kg iken bu rakam ispanya gibi ülkelerde iyi ıslah edilmiş cinslerle 70 – 80 kg. a çıkmaktadır. Bu ülkelerde yok yılında bile 20 – 30 kg verim elde edilmektedir.

Evet o zaman sorunun cevabı aslında karşımızda. Eğer iyi cinslerle üretim yapılıp bir toplama işine çözüm bulunursa karlı bir üretim elde edilir.

Benim de bahsetmek istediğim bu tarz bir üretim. Artık zeytini toplayan hem de çok hızlı toplayan makineler var. Traktöre takılan bir aparat ( aşağıda resmi var ) ile zeytinini iki yanından ve üzerinden geçerken zeytini silkeleyip düşen zeytini de konveyör vasıtasıyla yandaki traktöre aktararak çok verimli ve hızlı bir zeytin toplanması mümkün.

Şimdi bu verilerden yola çıkarak düz mantık şöyle bir zeytin yatırımı hesap edelim:
100 dönüm arsa için düşünelim. 100 dönüme 3500 ağaç yağlık zeytin dikebiliriz.
Bu zeytinler 4- 5 yaşlarından sonra ekonomik verim vermeye başlarlar.  8- 10 yaşından sonra tam verim verirler.

Burada ziraat fakültelerimizde geliştirilen iyi cinsler seçerek var yılı yok yılı ortalaması 15 kg’a kadar verim verecek seviyeye  8 - 9 yıl içerisinde çıkarabiliriz. ( bu arada gelir elde etmeye 3.yıldan sonra başlanır )

Bakımı kolay ; Senede 2 defa toprağın sürülmesi, zeytin için gerekli gübrede 3 yılda bir verilmesi ve çok kurak aylar da ( bu genelde 2 - 3 ay gibidir )  Bu senede 6 sulamaya karşılık gelir. Birde budamasının yapılarak ağacın gücünün ve veriminin artırılması. Zeytin güçlü bir ağaçtır bu kadar bakım yeterli olur. Tek işi bu olan birisi bu saydıklarımın hepsini tek başına yapabilir. Ekstra bir işçiye gerek yoktur. ( bu işi yapmak için koca bir seneniz var )  

Gelelim makine yatırımına : benim tavsiyem bu toplama aparatı + 2 adet traktör alınmalı. Toplama aparatının tam fiyatını bilmiyorum ama 300.000$’dan daha fazla değildir.

Eğer böyle bir makine yatırımınız varsa 100 dönüm zeytininizi  3500 adet ( 1 kişi yandaki traktörü sürmeli ) 2 kişi ile  4 – 5 günde toplarsınız. Evet bu makine ile bunu yapabilirsiniz. Hem de bu kadar az kişi ile

Böyle bir aparatla küçük bahçelerin toplama işini yaparak ta para kazanabilirsiniz !!
3500 adet zeytin tam verime geçtiğini var sayalım, var yılı yok yılı ortalaması 15 kg’dan 15*3500=52.500kg yağlık zeytin toplarsınız. %40 yağ çıktığını varsayalım. %40*52500= 21.000 kg zeytinyağı. Bu zeytinyağının piyasa değeri yaklaşık 120.000TL kadardır.
Burada gübre maliyeti, mazot gideri dediğinizi duyar gibiyim. Devlet teşvikleri ve zeytin küspesinden kazancınız ile bunların hepsini karşılarsınız.

Bu şekilde uygulanırsa iyi bir yatırım. Zeytinyağı peşin satılır çünkü. Ailece bu işi yapmanızı tavsiye ederim. Hem para kazanırsınız hem de elinizdeki arazinin değeri artar. Hem de dediğim gibi bu aparatla diğer bahçelerin zeytinin toplar yine kazanırsın.
05.11.2013


14 yorum:

  1. toplama aparatını alıcak para olsa o aparat yerine tarlalar alınır o ne fiyat öyle 300bin dolarcık :D

    YanıtlaSil
  2. 300.000*4=1.200.000...(Birmilyar ikiyüz milyon)çok iyi bir iş fikri.. Yılda 120.000 tl belirsiz karla (makine on yılda eskimiş olur.)

    YanıtlaSil
  3. burdan cikan sonuc bu ise girilmez !:D

    YanıtlaSil
  4. Tüm hevesimi kaybettim 300.000 dolar şakamı bu

    YanıtlaSil
  5. manisadan selamslar bizim 160 dönüm zeytinligimiz var sikcekler almam o makineyi 300 bin dolar nedir lan 1.200.000 tl dönümü 15 bin tlden 80 dönüm daha alirim

    YanıtlaSil
  6. Bu genel halk için bir duyuru, ilgileniyoruz
    Böbrekleri satın almak ve farklı böbrek bağışçılarıyla birlikte çalışabilmek
    Hastalarımız, böbrek satmakla ilgileniyorsanız, lütfen bizimle iletişime geçin.
    hastamıza böbrek bağışında bulunup bulunmadığınızı onaylayabiliriz ve
    her bağışçıyı büyük ödüller bekliyor.
    E-postamızda bize ulaşın: jupitermedicalcentreinc@gmail.com
    veya whatsapp konusunda bizimle iletişime geçin:
    +1(515)293-5520

    YanıtlaSil
  7. Bu Mayo Clinic'ten genel bir mesajdır ve böbrek satın almakla ilgileniyoruz, eğer bir böbrek satmak istiyorsanız, lütfen aşağıdaki e-posta adresimizden doğrudan bizimle iletişime geçin.
    mayocareclinic@gmail.com
    Not: Bu güvenli bir işlemdir ve güvenliğiniz garanti edilir.
    Daha fazla bilgi için lütfen bize bir e-posta mesajı gönderin.

    YanıtlaSil
  8. hatayda 100 dönüm tarla dönümü en az 60 bin den 6 milyon yapar. 300 bin dolarda aparat daha traktör maliyeti yok 300 bin * 8 tl
    2.5 milyonda bu. traktör olmadan 8.5 milyon yatırım yapcam yılda 120 bin kazanacam. çok karlı bir işmiş. hemen yapalım :)

    YanıtlaSil